sobota, 9 sierpnia 2014

DIETA NA TRĄDZIK, CZ.2: Co po 3 miesiącach?





DIETA NA TRĄDZIK, CZ.2: Co po 3 miesiącach?

Właściwa dieta przeciwko trądzikowi trwa 3 miesiące (szczegółowo o diecie piszę tutaj) - to wtedy dajemy naszemu organizmowi możliwość odzwyczajenia się od węglowodanów, zwłaszcza tych prostych. Po tym okresie, jakże trudnym i wyczerpującym psychicznie:) (ja oczami jadłam w sklepie wafelki z czekoladą a weekendowe pieczenie ciast przez moją mamę w żaden sposób nie ułatwiało sprawy). Z czasem zaczęłam sobie uświadamiać jak dużo cukru dziennie spożywa człowiek a wiedząc jakie to niesie konsekwencje w swojej wyobraźni zabierałam dzieciom lizaki i zrzucałam obcym ludziom z taśmy przy kasie żelki, słodkie napoje, biały chleb i przetworzoną wędlinę:P 




Po okresie 3 miesięcy dozwolone jest dopuszczenie do swojego menu węglowodanów złożonych, tj: pieczywo pełnoziarniste (najlepiej żytnie), otręby, makaron żytni, ciemny ryż, kasze - i wszystko to, co jest jak najmniej przetworzone. Chleb i makaron można zrobić samodzielnie - sama jestem na etapie eksperymentowania i przyzwyczajam rodzinę do zdrowego pieczywa przemycając w bochenkach otręby oraz pestki dyni i słonecznika.

Równie ważne są ilości wprowadzanych węglowodanów, które zwiększa się stopniowo z miesiąca na miesiąc. W 1 miesiącu w ciągu całego dnia można sobie pozwolić na jedną małą porcję (2-3 kromki pełnoziarnistego żytniego chleba na śniadanie bądź kolację lub 2-3 łyżki ciemnego ryżu bądź kaszy do obiadu). Wciąż pilnujemy żeby jadać 5 posiłków dziennie, pić minimum 1,5 litra wody mineralnej niegazowanej a warzywa stanowiły zdecydowaną większość w naszym menu. Inne produkty, które możemy spożywać w większych ilościach to: soczewica, groch, soja, orzechy, migdały, oliwa z oliwek, pestki słonecznika, pestki dyni, mięso wołowe bądź wieprzowe - najwyżej dwa razy w miesiącu. Zupełnie rezygnujemy z węglowodanów prostych, słodycze są zakazane.




W 2-3 miesiącu można zwiększyć dwukrotnie ilość spożywanych w ciągu dnia węglowodanów złożonych. Starajmy się jednak mieć je pod kontrolą i zachować odpowiednie proporcje na talerzu: 1/4 węglowodanów, 1/4 mięso, 1/2 warzywa. Najlepszym rozwiązaniem byłoby całkowite wyparcie węglowodanów prostych z naszej diety jednak racjonalne ich spożywanie, np. raz na tydzień porcja domowego wypieku, kawałek pizzy, ryba w panierce nie powinno przynieść szkody. Z drugiej strony większość 
ze znanych nam rozwiązań z użyciem białej mąki i cukru znajduje swoje odpowiedniki w zdrowych produktach - staraj się je zastępować. Różnica w smaku jest niewielka natomiast różnica dla naszego zdrowia i organizmu - ogromna. 




Przez okres tych kilku miesięcy całkowicie zmieni się Twoje spojrzenie na temat żywienia, bardziej świadomie i racjonalnie będziesz wybierała produkty do sklepowego koszyka. Będą Cię do tego motywowały zmiany, które zaobserwujesz w swoim wyglądzie i kondycji organizmu. Wybieraj to, co jest dla Ciebie najlepsze, jakość i wartość produktów spożywczych powinna górować nad drogim kosmetykiem czy kolejną marynarką.    

Czekam na Wasze komentarze i dodatkowe pytania:)





Zdjęcia, źródło: Internet

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz